goup

Публікації

Примусове ліцензування медичних препаратів

примусове ліцензування

Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування займається розробкою законопроєкту про проведення примусового ліцензування медичних препаратів для лікування коронавірусу COVID-19. 

Інформацію про це повідомив голова комітету, народний депутат Михайло Радуцький у своєму Facebook. За його словами, особливість примусового ліцензування полягає у тому, що в екстрених випадках держава має право дозволити використання запатентованого винаходу, оскільки здоров’я населення є більш важливим, ніж патентний захист. Окрім того, депутат зазначив, що оскільки уряди інших країн дедалі частіше ухвалюють рішення про повну заборону на експорт фармацевтичної продукції, яка здатна сприяти лікуванню від коронавірусу, то Україна повинна налагодити самостійне виробництво таких засобів.

Пропонується введення такого примусового ліцензування на три місяці із забезпеченням власників патенту відповідною компенсацією від українських виробників згідно з методикою Кабінету Міністрів.

Таке рішення має допомогти нашій країні у боротьбі із COVID-19 та забезпечити лікарні усім необхідним для одужання хворих та подолання вірусу.