Технічні умови на продукцію (Розробка, Узгодження, Облік)
Стисло про розробку технічних умов
Відповідно до чинного законодавства України, всі підприємці, які займаються виробництвом, повинні мати свої технічні регламенти (Технічні умови). В якості нормативного документа, що регламентує виробництво, може виступати ГОСТ чи ДСТУ.
Сучасні технології виробництва розвиваються зі стрімкою швидкістю, а вимоги споживачів зростають у геометричній прогресії. Це означає, що деякі види товарів повинні мати більш високий рівень якості, ніж той, що передбачений ДСТУ. У таких ситуаціях виробнику необхідно розробляти нові Технічні умови.
Вартість
- Розробка Технічних умов
- 2 р.д. - 3500 грн.
- Реєстрація ТУ в Держпродспоживслужбе
- 5 р.д. -5000 грн.
- Розробка технологічних інструкцій
- 2 р.д.-2000 грн.
Детально про розробку технічних умов
Що таке технічні умови
Технічні умови - це документ, що встановлює технічні вимоги до якості продукції, що виготовляється, до її упаковки, зберігання і транспортування.
У ЗУ "Про технічні умови" міститься загальна структура цього документа:
- сфера розповсюдження;
- технічні вимоги;
- вимоги безпеки, охорони навколишнього середовища та утилізації;
- правила приймання, транспортування та зберігання;
- методи контролю;
- гарантії, що надаються виробником.
Перелік розділів та його зміст визначається розробником з урахуванням основних особливостей продукції. При складанні тексту документа допускається виключення чи об'єднання розділів.
Розробка ТУ є доцільною у тих випадках, коли на конкретний вид продукції, що випускається компанією-виробником, відсутні нормативні документи або в ситуаціях, коли виробнику необхідно конкретизувати вимоги до товару.
Для чого необхідно розробляти та реєструвати ТУ
Технічні умови України розробляють у випадках, коли продукція є унікальною на ринку та її виробництво не підпадає під дію існуючих державних або міжгалузевих стандартів.
Думки бізнесменів щодо необхідності оформлення технічних умов значно відрізняються одна від одної. Одні вважають, що складати внутрішній документ - це марна трата грошей і часу, інші - на перспективу оцінюють переваги реєстрації технічних умов.
Насправді ТУ важливі як для виробника, так і для покупця. І ось чому:
- Збільшення обсягів продажу. Роздрібний покупець рідко звертає увагу на зворотний бік упаковки. Оптові замовники, навпаки, завжди цікавляться цією інформацією. Щоб виграти тендер на співпрацю із великими чи державними замовниками, виробнику необхідно оформити технічні умови.
- Розробка та реєстрація ТУ полегшує вирішення питання інтелектуальної власності.
- Виробнику не потрібно розписувати всі характеристики продукту, він може зазначити на упаковці дані відповідного документа. Для захисту інтелектуальної власності юристи рекомендують вказувати інформацію про ТУ у договорах із контрагентами.
Технічні умови – це власність компанії-виробника. Конкуренти, контрагенти та партнери можуть вислизати їх тільки з дозволу власника
Споживач за допомогою ТУ може оцінити рівень якості продукції, що купується. При виявленні невідповідності зазначеним технічним характеристикам, споживач має право звернутися по матеріальну компенсацію.
Кому необхідно оформляти ТУ
Закон України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" наказує обов'язкове оформлення ТУ для компаній, які займаються виробництвом наступних видів товару:
- вироби, комплектуючі, матеріали, які застосовуються в умовах високої небезпеки;
- окремі види харчової продукції;
- окремі види лікарських препаратів, косметичних засобів та хімічної продукції;
- вироби, комплектуючі, матеріали, які застосовуються в умовах високої небезпеки.
Термін дії технічних умов залежить від виду продукції: оформити ТУ на харчові продукти можна лише на 5 років. Відповідно до ГОСТ 2.114 техумови підлягають перегляду (актуалізації) кожні 5 років. У цьому випадку власнику необхідно підтвердити їх відповідність чинному законодавству, вимогам ринку та потребам споживача.
Яка процедура оформлення та реєстрації ТУ
Розробити ТУ може як сам виробник, так і організація, що надає цю послугу (спеціалізовані НДІ та центри сертифікації).
Розробка, перевірка ТУ та внесення їх до Реєстру Фонду нормативної документації України необхідні у тих випадках, коли на продукцію не поширюються чинні нормативні стандарти ГОСТ або ДСТУ. Виробникам необхідно пам'ятати, що умови не повинні погіршувати якість виробленої продукції.
Оформити ТУ можна за наявності наступних документів:
- Проект технічних умов.
- Один екземпляр заповненої за встановленим зразком каталожної картки товару.
- Протокол приймальних тестів.
Для видачі технічних умов харчових товарів необхідно надати список задіяної сировини, укладання санітарно-епідеміологічної служби, протокол дегустаційної комісії та технологічну інструкцію.
Перевірка та реєстрація технічних умов (внесення інформації до Реєстру Фонду нормативної документації України) – завершальний етап процесу сертифікації.
Після проходження процедури погодження технічних умов та для надання їм статусу чинних на законних підставах, проводиться перевірка ТУ у Центрі стандартизації, метрології та сертифікації та внесення їх до Реєстру Фонду нормативної документації України.
Питання та коментарі