goup

Публікації

Як бджолярам отримати дотації з держбюджету

Держдотації бджолярам

Бджолярство вже довгий період займає одне із лідируючих місць у структурі експортної діяльності нашої країни. Україна входить у трійку світових експортерів меду, поступаючись за даними станом на 2017 рік лише Китаю та Аргентині.

Для забезпечення подальшого розвитку цієї галузі державою було прийнято рішення про виділення дотацій суб'єктам господарювання які займаються бджолиною справою. 

У дотаційний список зможуть потрапити пасічники, які мають від 10 до 300 бджолосімей, на кожну з яких держава готова виділити по 200 гривень, тобто, максимальна сума дотацій одному підприємству складатиме 60 000 гривень.

Однак для отримання виплат законодавством встановлюється перелік документів, які необхідно подати органам місцевого самоврядування для включення до списку кандидатів, до якого включені в тому числі рішення про державну реєстрацію потужностей та ветеринарно-санітарний паспорт.

Якщо перший документ є не надто важким у оформленні та потребує лише подачі заяви із вказанням у ній видів діяльності, які планується провадити із харчовими продуктами, то із отриманням ветеринарно-санітарного паспорту процедура дещо складніша.

Для реєстрації пасіки бджолярам необхідно звернутись із заявою до місцевого управління Держпродспоживслужби за місцем проживання фізичної особи-підприємця або за місцем реєстрації юридичної особи – суб'єкта господарювання у сфері бджільництва, у якій вказуються:а місце розташування пасіки;

У зазначену дату фахівець прибуває на пасіку для проведення її обстеження, за результатами якого складається акт, на підставі якого протягом 30 днів з дня подання заяви відбувається видача ветеринарно-санітарного паспорту пасіки.

Після проведення усіх вищезазначених маніпуляцій підприємство має право звернутись до відповідної сільської/селищної/міської ради або ради ОТГ за місцезнаходженням пасіки із готовим пакетом документів, який включає в себе: 

Крім того, суб'єктам господарювання потрібно також надати довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справляння яких покладається на контролюючі органи (чинна на дату подання заявки). А фізособами та сімейними фермерськими господарствами додається ще й довідка органу місцевого самоврядування про реєстрацію пасіки.

Подати зібрані документи усі бджолярі, які прагнуть отримати дотаційні виплати з Державного бюджету, повинні до 1 жовтня поточного року. Проте, у всіх бажаючих ще й час на підготовку документів, оскільки Міністерством економіки досі не було розроблено зразок заявки для бджолярів. 

Саме тому, якщо в процесі збору документації у вас виникнуть питання, спеціалісти нашої компанії з радістю нададуть професійну допомогу та забезпечать успішне оформлення документів, необхідних для подачі на отримання дотацій.