goup

Публікації

Декларація на зварювальні роботи

Умови, порядок, і терміни оформлення декларації відповідності матеріально-технічної бази при виконанні зварювальних робіт.

/ Кому необхідно оформляти декларацію відповідності МТБ на зварювальні роботи?

Згідно п. 21 постанови КМУ № 1107 та п. 15 додатка № 2 «Порядку видачі дозволів на небезпечні роботи» виконання зварювальних робіт, обов'язково має здійснюватися виконавцем робіт, на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Відповідно до стандартом безпеки праці НПАОП 28.52-7.83-84 зварювальні роботи - це роботи, які виконуються такими видами зварювання як: дугова, контактна, електронно-променева, газова.

Стандарт безпеки праці встановлює вимоги безпеки праці при виконанні зварювальних робіт на всіх стадіях і є обов'язковий до виконання для всіх підприємств і організацій.

Таким чином декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці зобов'язані оформляти всі суб'єкти господарювання незалежно від організаційно правової форми, які виконують і / або планують виконувати зварювальні роботи з використанням дугового, контактного, газового зварювання.

/ Як правильно заповнити декларацію відповідності МТБ при виконанні зварювальних робіт.

Вимоги до виконавця зварювальних робіт при реєстрації декларації відповідності МТБ з охорони праці.

Основними вимоги, яким повинен відповідати виконавець зварювальних робіт при реєстрації декларації відповідності МТБ є: наявність кваліфікованого персоналу, відповідного інструменту, і обладнання.

Вимоги до персоналу при реєстрації декларації на небезпечні роботи.

При реєстрації декларації відповідності МТБ виконавець зобов'язаний вказати в декларації дані про наявність у нього в штаті (допускається сумісництво і договору підряду) відповідального, виконавчого, і робочого персоналу.

У штаті у виконавця зварювальних робіт повинно бути:

ВАЖЛИВО !
Згідно «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», всі співробітники виконавця зварювальних робіт (відповідальні і робочі) повинні пройти спеціальне навчання з питань охорони праці.

Перелік необхідного навчання для ІТП і виконавців при виконанні зварювальних робіт необхідного для реєстрації декларації відповідності МТБ з охорони праці.

Відповідальні ІТП співробітники за охорону праці і техніку безпеки

  • НПАОП 0.00-7.11-12 «Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників» (Загальний курс з ОП)
  • Навчання і перевірка знань на III-V групу допуску з електробезпеки до 1000 В
  • НПАОП 0.00-1.59-87 «Правила безпеки та безпечної експлуатації посудин працюючих під тиском»
  • НПАОП 0.00-1.71-13 «Правила охорони праці при роботі з інструментом і пристосуваннями»
  • НПАОП 28.52-1.31-13 «Правила охорони праці під час зварювання металів»

Виконавці зварювальних робіт

  • НПАОП 0.00-7.11-12 «Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників» (Загальний курс з ОП)
  • допуск до безпечної експлуатації та обслуговування посудин, що працюють під тиском відповідно до вимог НПАОП 0.00 - 1.59 - 87 «Правила безпеки і безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском»

** Зазначений перелік спеціального навчання з охорони праці не є вичерпний і може доповнюватися в залежності від видів зварювальних робіт. 

Більш детально про вартість, порядок, і термінів дистанційного навчання з охорони праці дивимося «ТУТ».

Також обов'язковою вимогою реєстрації декларації відповідності МТБ є наявність у виконавця зварювальних робіт, створеної та впровадженої у нього на підприємстві служби з охорони праці, яка повинна складатися з розроблених інструкцій з охорони праці, інструкцій про порядок проведення навчання з охорони праці, експлуатаційної документації та засобів індивідуального захисту.

Вимога до техніки та обладнання при реєстрації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

При оформленні декларації відповідності матеріально-технічної бази виконавець виконання робіт підвищеної небезпеки зобов'язаний вказати інструмент, машини і механізми за допомогою яких буде виконувати заявлені в декларації МТБ зварювальні роботи.

У декларації відповідності вказується: найменування інструменту, машин і механізмів підвищеної небезпеки, рік і країна виробництва, дати проведення чергових та позачергових технічних оглядів.

ВАЖЛИВО!
Виконавець зварювальних робіт зобов'язаний зареєструвати Декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці не пізніше, ніж за 5 р.д. до моменту початку виконання таких робіт.

Якщо у Вас виникли труднощі або Ви не впевнені в правильності заповнення декларації відповідності МТБ звертайтеся до нас!

Ми все правильно підготуємо і зареєструємо.

Більш детально про процедуру, терміни і вартість реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці читати «ТУТ» або телефонуйте (044) 221-4000.

Також Вас може зацікавити:

Порядок оформлення дозволів на небезпечні роботи

Порядок оформлення декларації відповідності МТБ при виконанні робіт підвищеної небезпеки.

Проведення технічної діагностики резервуарів ПММ.

Проведення ідентифікації об'єкта підвищеної небезпеки