goup

Публікації

Алгоритм відкриття кальянної

Кальяна в Україні

Кальянна культура набирає все більшої популярності в Україні. Щодня відкриваються нові заклади, у яких можна провести час за курінням кальяну. У цій статті ми детально розкажемо про всі кроки, які необхідно знати для того, щоб розуміти, як відкрити кальянну.

Відповідно до Наказу Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України №219 від 24.07.2002 заклад ресторанного господарства – це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торгівельну діяльність: виробляє і/або доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

Тобто, згідно із цим визначенням, кальянна, як місце для відпочинку, є закладом ресторанного господарства.

Оскільки для зайняття діяльністю у сфері ресторанного господарства необхідно бути суб’єктом господарської діяльності, то першим кроком у відкритті кальянної є:

1. Реєстрація суб’єкта господарювання (ФОП, ПП, ТОВ тощо)

На даному етапі відбувається вибір найбільш підходящої до конкретного виду діяльності підприємства (в даному випадку – ведення ресторанного господарства) організаційно-правової форми та системи оподаткування, а також збір необхідного пакету документів та подання їх до органу, який уповноважений здійснювати державну реєстрацію суб’єктів господарської діяльності.

2. Вибір приміщення для діяльності кальянної

Найоптимальніший варіант при пошуку приміщення для відкриття кальянної – це оренда або купівля приміщення, що вже використовувалось у якості закладу громадського харчування. В такому випадку це дозволяє скоротити витрати часу та коштів, які були б необхідні для отримання експлуатаційного дозволу та дозволу ДСНС, за умови, що всі ці документи наявні у власника приміщення. Після вибору приміщення наступним кроком буде укладення договору оренди/купівлі із його власником.

3. Отримання експлуатаційного дозволу, дозволу Державної служби з надзвичайних ситуацій тощо.

У випадку, якщо дозволи у власника орендованого/купленого приміщення були відсутні, третім етапом буде, власне, процес отримання таких дозвільних документів від відповідних органів, які дають право на експлуатацію приміщення. Згідно з положеннями частини 2 статті 23 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» заклади громадського харчування не зобов’язані отримувати експлуатаційний дозвіл. Для таких випадків стаття 25 вищезазначеного нормативно-правового акту передбачає натомість інший вид дозвільної процедури - державну реєстрацію потужностей з виробництва та/або обігу харчових продуктів. Така реєстрація здійснюється на безоплатній основі шляхом подання заяви встановленого зразка із відповідною інформацією до територіального органу компетентного органу.

Щодо ДСНС, то в даній ситуації відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №440 від 05.06.2013 необхідно подати до контролюючого органу декларацію відповідності матеріальнотехнічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки. Така декларація заповнюється і подається до Центру надання адміністративних послуг або дозвільного органу (ДСНС) за місцем розташування об’єкта нерухомості. Винятком із цього правила є два аспекти – таку декларацію можна не подавати у двох випадках:

  1. Якщо у орендодавця об’єкта нерухомості така декларація уже була зареєстрована
  2. У разі використання об’єктів, що в установленому законом порядку приймаються в експлуатацію після завершення будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту

4. Оформлення ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами та алкоголем

Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» у статті 7 зазначає, що роздрібна торгівля тютюновими виробами та алкогольним напоями підлягає обов’язковому ліцензуванню з боку держави. 

Для отримання ліцензії на роздрібну торгівлю тютюновими виробами, відповідно до положень статті 15 даного закону, необхідно подати до органу ліцензування заяву на видачу ліцензії, у якій потрібно зазначити вид господарської діяльності, на провадження якого суб’єкт господарювання має намір одержати ліцензію, та адресу місця торгівлі, а також додати документи, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію, сума якої складає 2000 гривень на кожне місце торгівлі.

З отриманням ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями трохи важче, оскільки у заяві про видачу такої ліцензії обов’язково окрім адреси місця торгівлі зазначається також перелік реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій), які знаходяться у місці торгівлі та інформація про них:

Після оформлення усіх вищеперерахованих дозвільних документів ви матиме повне законне право займатись кальянним бізнесом, не хвилюючись про будь-які можливі проблеми у майбутньому. Однак, враховуючи необхідні обсяги і строки отримання таких документів для відкриття кальянної, краще буде довірити цю роботу нашим спеціалістам, які допоможуть виконати всі актуальні процедури і забезпечать Вам позитивний результат у найкоротші терміни.