goup

Думка експерта

Як отримати ліцензію на постачання електроенергії?

У 2017 році Верховна Рада України ухвалила Закон "Про ринок електричної енергії", яким заклала фундамент для створення в нашій країні відкритого та прозорого ринку купівлі-продажу електроенергії.

Майже два роки тривав підготовчий етап, результатом якого став офіційний запуск ринку електроенергії 1 липня 2019 року.

Відповідно до вищезазначеного Закону, учасниками ринку є виробники, оператор системи передачі, оператор системи розподілу, оператор ринку, гарантований покупець, трейдер, електропостачальник та споживач.

Про кожну із ролей та функцій можна детальніше дізнатись тут.

У даній статті ж ми вирішили детальніше розказати про те, як стати постачальником електроенергії, та що для цього потрібно.

Перш за все, варто відзначити, що діяльність на ринку електроенергії для усіх учасників, окрім споживачів, підлягає ліцензуванню, однак, згідно із статтею 2 Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" діяльність у сфері електроенергетики не підпадає під його дію, оскільки дана галузь володіє значною специфікою, яка потребує окремого нормативно-правового регулювання.

Саме тому, серед іншого, Верховною Радою було прийнято Закон "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг", яким у частині 2 статті 3 було закріплено, що Комісія (надалі також Регулятор/НКРЕКП) здійснює державне регулювання даної сфери шляхом, в тому числі, ліцензування діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг.

На виконання даного положення Регулятором було прийнято Постанову №1469 від 27.12.2017 "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії", які й закріплюють перелік документів, які необхідно подавати підприємствам, які прагнуть отримати ліцензію на постачання електрики, а також вимоги до суб'єктів господарювання, яких необхідно дотримуватись як на етапі отримання ліцензії, так і на етапі провадження господарської діяльності.

Відповідно до Ліцензійних умов, фізична особа-підприємець або юридична особа для отримання ліцензії повинна зібрати наступний пакет документів:

  1. Заява;
  2. Відомості про засоби провадження діяльності, до яких треба вносити інформацію про контактні дані та адресу розміщення приміщення для прийому споживачів із вказанням законних підстав на володіння чи користування ним, а також про наявність веб-сайту.

 

Веб-сайт повинен містити наступну інформацію:

  1. Інформація про компанію-постачальника;
  2. Нормативно-правова база провадження діяльності у сфері постачання електроенергії;
  3. Контактні дані, адресу розміщення офісу та графік роботи;
  4. Порядок прийому звернень, повідомлень про електробезпеку та врегулювання спорів.
  5. Інформація про відсутність контролю над підприємством з боку громадян країни-агресора, для формування якої необхідні РНОКПП/код ЄДРПОУ засновників підприємства та кінцевих бенефіціарних власників.
  6. Довіреність (у разі подання документів представником)

Відповідно до процедури, документи подаються на розгляд НКРЕКП у паперовому вигляді шляхом подачі через скриньку або шляхом відправки засобами поштового зв'язку.

Подані документи розглядаються протягом 10 робочих днів, а рішення про видачу ліцензії публікується на офіційному веб-сайті Регулятора.

 Для того, щоб дізнатись, що ж робити далі після отримання ліцензії – зробіть "тиць"

Таким чином, хоч на перший погляд процедура отримання ліцензії не видається складною, однак все ж потребує певного рівня володіння профільною нормативною базою та скрупульозності в питаннях розробки документів і наповнення веб-сайту необхідними матеріалами.

Тому, якщо після ознайомлення з даним матеріалом у вас залишились питання, звертайтесь за номером телефону: 098-1000-176.