goup

Новини права

Зконопроєкт «Про військово-консалтингову діяльність»

 військово-консалтингова діяльність

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт «Про військово-консалтингову діяльність», яким передбачається створення військових структур для надання послуг за кордоном.

Дія цього закону буде стосуватись сфери надання послуг військового або охоронного характеру за межами України державам, фізичним чи юридичним особам.

Законопроєкт має на меті врегулювання всього порядку здійснення військово-консалтингової діяльності, розпочинаючи із створення суб’єктів такої діяльності, отримання ними ліцензії на надання послуг охоронного або військового характеру, обігу вогнепальної зброї, боєприпасів, патронів та пристроїв до неї, процедуру державного та громадського контролю за діяльністю суб’єктів військово-консалтингової діяльності та завершуючи гарантіями соціального та правового захисту учасників, засновників і персоналу та порядком ліквідації такого суб’єкта господарської діяльності.

Законопроєктом пропонується запровадження жорстких умов набуття особою права здійснення військово-консалтингової діяльності на території нашої держави шляхом створення відповідних суб’єктів господарювання.

Характерною рисою компаній, які будуть надавати військово-консалтингові послуги є їх спрямованість на зовнішній ринок і заборона надання таких послуг на території нашої держави, що спричинено відсутністю нормативно-правового регулювання обігу вогнепальної зброї на території України, оскільки таким суб’єктам надається право на ввезення в Україну та вивезення за її межі зброї, боєприпасів, патронів та пристроїв до неї, однак виключно для виконання взятих на себе договірних зобов’язань і норм міжнародного права.

Окрім того, законопроєкт передбачає створення Єдиного державного реєстру вогнепальної зброї і боєприпасів, пристроїв та патронів до неї, що знаходиться на балансі у суб’єктів військово-консалтингової діяльності та чіткі виключні вимоги, які встановлюють контроль за обіг всіх вищеперерахованих об’єктів.

Однією із головних цілей зазначеного проєкту закону є забезпечення працевлаштування для осіб, які володіють значним військовим досвідом, учасників антитерористичної операції та ветеранів війни, військових, які були звільнені з військової служби та колишніх працівників правоохоронних органів.