goup

Новини права

ПРИЙНЯТО ЗМІНИ ДО СИСТЕМИ ВИДАЧІ ДОЗВОЛІВ ТА ДЕКЛАРАЦІЙ ДЕРЖПРАЦІ

3 лютого 2021 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову № 77, якою внесено істотні зміни до переліків робіт та машин, механізмів, устаткування, які виконуються/експлуатуються на основі дозволів на виконання робіт на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки та декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

Основна суть змін полягає в наступному:

1) Зміни в переліках робіт та устаткування, на які оформлюються дозвільні документи. Деякі види робіт, які раніше виконувались на основі декларації, підлягатимуть оформленню дозволів. Також з’являться нові види робіт на обладнання, які раніше не були зазначені в попередніх редакціях Постанови від 26.10.2011 р. № 1107 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки». Загалом, дозволи будуть видаватись на 31 вид робіт та 10 категорій машин, механзмів, устаткування підвищеної небезпеки. Також 24 види робіт та 11 категорій обладнання будуть виконуватись та експлуатуватись згідно декларації відповідності матеріально-технічної бази.

2) Введення обов’язкового аудиту з охорони праці під час процесу реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази, що витікає з відсутності слова «добровільний», як це було зазначено в попередніх редакціях Постанови № 1107.

Зміни вступлять в силу через місяць з моменту опублікування.


Докладніше з новими переліками робіт можна ознайомитись за посиланням