goup

Думка експерта

Кому потрібна ліцензія на теплопостачання на території України?

Ліцензія на теплопостачання через теплотраси

Згідно ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» діяльність, пов'язана з теплопостачанням, а саме виробництво, постачання і транспортування теплової енергії, підлягає обов'язковому ліцензуванню. Ліцензія охоплює конкретний вид діяльності, а саме на поставку, виробництво та / або транспортування теплової енергії, в залежності від виду діяльності, якою буде займатися ліцензіат.

Також одним з основних критеріїв, що відмежовує діяльність у сфері теплопостачання, яка підлягає ліцензуванню та діяльність, що не ліцензується, є прибутковість. Якщо суб’єкт господарювання виробляє теплову енергію для власних потреб, без мети отримання прибутку, то така діяльність не ліцензується.

Ліцензія на виробництво теплової енергії необхідна, якщо суб'єкт господарської діяльності планує виробляти теплову енергію відповідними засобами здійснення господарської діяльності, а саме: теплогенеруючі установки, встановлені на об'єкті в сфері теплопостачання, призначеному для виробництва теплової енергії.

Ліцензію на постачання теплової енергії (теплопостачання) потрібно отримувати в разі, якщо суб'єкт господарської діяльності, на підставі підписаних договорів, здійснює / планує здійснювати постачання теплової енергії споживачам

Транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами ліцензується у разі необхідності користування ліцензіатом магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами для постачання теплової енергії.

Таким чином, суб'єкту господарської діяльності, який планує займатися діяльністю по теплопостачанню на території України необхідно отримати ліцензію.