Пиво, напевно, один із найпопулярніших алкогольних напоїв не тільки в Україні, але й у всьому світі. Саме тому виробництво та продаж пива – доволі перспективна та прибуткова галузь підприємницької діяльності, що здатна приносити хороші прибутки суб'єктам господарювання, які нею займаються.
В цьому матеріалі ми вирішили дослідити питання, як відкрити броварню та які документи потрібні для цього.
Оскільки пиво є напоєм алкогольним, отже в розумінні Податкового кодексу є також підакцизним, тобто, будь-яка господарська діяльність, пов'язана із цим продуктом, підлягає ліцензуванню. На кожен вид такої діяльності потрібно пройти процедуру ліцензування у відповідному дозвільному органі.
Для того, щоб отримати ліцензію на право виробництва пивної продукції, необхідно звернутись із відповідною заявою до органу ліцензування, зібравши попередньо повний пакет документів, що включає в себе:
- Копію засновницьких документів;
- Атестат виробництва, що видається центральним органом виконавчої влади (про цю процедуру детальніше - трохи нижче);
- Договір з акредитованою лабораторією (якщо на підприємстві відсутня власна лабораторія)
- Документ, що підтверджує сплату державного мита за видачу ліцензії (сума складає 780 гривень).
Паралельно з отриманням ліцензії на виробництво подається, залежно від того виду торгівлі, яким планується займатись – оптовою чи роздрібною – пакет документів на ліцензування такої діяльності. При чому, що для кожного із видів необхідно готувати кардинально різні документи. Так, для отримання ліцензії на оптову торгівлю буде достатньо подати заяву у довільній формі та квитанцію про сплату держмита у розмірі 500 000 гривень. Однак, для виробників пива існує пільга – у випадку, якщо обсяг виробництва не перевищує 3000 гектолітрів (або 300 000 літрів) на рік, то сума державного мита складає 30 000 гривень.
!!!Важливо!!! Всі суми держмит сплачуються у відповідні бюджети щорічно
Що ж до ліцензії на роздрібну торгівлю пивом, то у заяві потрібно подати органу ліцензування інформацію про адресу місць торгівлі та вказати перелік реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій) та інформацію про них, а саме:
- модель;
- модифікація;
- заводський номер;
- виробник;
- дата виготовлення;
- реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій (книг обліку розрахункових операцій);
Окрім того, в додатку до заяви суб'єкт господарювання повинен вказати теж адресу місць торгівлі, а також перелік контрольно-касових апаратів та інформацію про них таку ж, як і для реєстраторів розрахункових операцій. Сума держмита в даному випадку складає 8 000 грн.
!!!Важливо!!! Ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями отримується на кожне із наявних місць торгівлі.
Атестат виробництва, про який ми згадували на початку статті, є необхідним документом, без якого отримати ліцензію на право зайняття діяльністю із виготовлення пива не вийде. Оформлення атестату дає змогу органу ліцензування оцінити технічні можливості підприємства на предмет можливості забезпечення стабільного випуску продукції, які відповідають вимогам нормативних документів.
Процедура проведення атестації виробництва складається з 3 етапів:
- Подання заявки;
- Попередня оцінка;
- Перевірка виробництва.
Під час першого етапу виробником пива подається до акредитованого Національним органом стандартизації підприємства заява та анкету, у якій необхідно вказати та подати відповідно по одній копії зазначених документів:
- Технічну документація: позначення та назви стандартів на вироби позначення і назви технічних умов на вироби, номери і дати їх державної реєстрації в територіальному центрі стандартизації, метрології і сертифікації
- Технологічну документація: позначення і повні назви технологічних інструкцій на всю номенклатуру виробів, що випускаються виробництвом, яке атестується.
- Стандарти підприємства, інструкції, методики: позначення і назви документів, за якими на підприємстві виконуються роботи щодо:
- проведення періодичних випробувань;
- класифікації дефектів;
- контролю точності обладнання; організації повірки і атестації засобів вимірювань, контролю та випробувань;
- організації та порядку здійснення технічного контролю;
- застосування статистичних методів контролю;
- приймально-здавальних випробувань;
- контролю технологічної дисципліни;
- технічного обслуговування і ремонту обладнання;
- реєстрації та обліку дефектів;
- аналізу причин виникнення дефектів.
На другому етапі орган атестації створює комісію, яка проводить перевірку інформації, зазначеної в анкеті, та відповідність поданої документації вимогам законодавства. За результатами перевірки комісія складає висновок про готовність підприємства безпосередньо до атестації.
У випадку позитивного висновку, керівником атестаційного органу також формується комісія, яка прибуває на підприємство для проведення атестаційної перевірки, під час якої комісії перевіряє:
1. визначеність відповідальності виробничого персоналу за якість виробів, що випускаються, та за виконання робіт;
2. організація і функціонування системи технічного контролю;
3. стан вхідного контролю сировини, матеріалів і виробів;
4. контроль додержання технологічних процесів;
5. стан метрологічного забезпечення;
6. оснащення випробувальної лабораторії;
7. стан обладнання виробничих приміщень;
8. забезпечення умов зберігання, пакування та маркування;
9. наявність протоколів випробування виробів, в тому числі випробувань з метою сертифікації, якщо вироби підлягають в Україні обов'язковій сертифікації (якщо підприємство до моменту проведення атестації проводило виробництво продукції);
10. наявність дозволів санітарно-епідеміологічної служби та органів державного пожежного нагляду стосовно виробництва виробів на підприємстві.
Після проведення перевірки комісія складає акт з аналізом результатів та обґрунтуванням висновків, на підставі яких потім і видається атестат виробництва, що дає право на отримання ліцензії на виробництво пива та є чинним протягом дії отриманої ліцензії.
Висновки
Виробництво і продаж пива – доволі перспективний та прибутковий вид діяльності, який, однак, має специфічні вимоги для його старту. Так, для того, щоб безперешкодно працювати на цьому ринку, необхідно отримати дозвільні документи у вигляді ліцензії.
Ліцензуванню підлягає як виробництво, так і торгівля пивом, при чому, на кожну діяльність необхідно отримувати окрему ліцензію. Найоб'ємнішою в цьому сенсі є ліцензія саме на право виробництва пива, оскільки для її отримання підприємству необхідно пройти атестацію. На противагу, дозвільні документи на оптову та роздрібну торгівлю отримуються шляхом подання заяви до органу ліцензування.
Враховуючи всю описану специфіку, найкращим рішенням буде звернутись до наших спеціалістів, які професійно нададуть допомогу у отриманні усіх необхідних документів та забезпечать готовий результат у найкоротші терміни.
Також вам може бути цікаво:
Ваш коментар буде доступний на сайті після перевірки адміністрацією.