Підтримати ЗСУ

Чи штрафують в Україні за подвійне громадянство?

На просторах інтернету дуже часто можна зустріти різні статті про те, що в Україні заборонено подвійне громадянство, а за наявність паспорта іншої країни штрафують. Нижче з’ясуємо чи дійсно це так та чому автори згаданих статей помиляються.

Теза 1. В Україні заборонено подвійне громадянство.

Це не так. Прямої заборони на множинне, тобто подвійне, потрійне тощо громадянство в українських законах немає.

Тоді чому ж так часто можна почути, що заборона існує? Річ у тому, що Конституція України визначає, що в Україні існує єдине громадянство. Проте принцип «єдиного громадянства» у нашому законодавстві не означає заборони на множинне громадянство, а лише виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Тобто Конституція забороняє в Україні запроваджувати громадянства, умовно, Полтавської області чи міста Київ, але не виключає, що громадянин України може набути громадянства інших держав.

Крім цього, Закон України «Про громадянство України», прямо передбачає таку можливість: «Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України…»

Проте, варто вказати, що це не стосується тих громадян України, які набули громадянство не за фактом народження або постійного проживання в Україні станом на 24.08.1991 або 13.11.1991 року, а оформили його за територіальним походженням чи Указом Президента. Якщо такі громадяни не дотримались свого зобов’язання вийти з попереднього громадянства, приховали додаткові громадянства, підписали декларацію про вихід з іноземного громадянства та здали паспорта, проте продовжили користуватись правами та обов’язками іноземного громадянина, Міграційна служба чи Посольство/Консульство України, що прийняли рішення про надання такій особі громадянства, після виявлення відповідних фактів, має право скасувати своє рішення, анулювати та вилучити українські паспорти.

Теза 2. За подвійне громадянство в Україні штрафують.

Хоч інформацію про це на просторах інтернету можна зустріти повсюдно насправді штрафу за множинне громадянство в Україні не існує. Міф про штраф виник оскільки у 2012 році дійсно було зареєстровано та проголосовано у Верховній Раді України проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо громадянства», який серед іншого передбачав запровадження такого штрафу у Кодексі України про адміністративні правопорушення".

Кодекс мав бути доповнений статтею 1971 такого змісту: "Порушення обов’язку громадянина України щодо повідомлення про набуття іноземного громадянства (підданства). Неподання або несвоєчасне подання повнолітнім громадянином України, який добровільно набув іноземне громадянство (підданство), заяви про це та копії документа, що підтверджує набуття ним іноземного громадянства (підданства), — тягне за собою накладення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ред. - від 170 грн. до 510 грн.) Ті самі діяння, вчинені службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, — тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (ред. - від 850 грн. до 1700 грн.)

Проте, оскільки окремі положення пропонованих змін суперечили Конституції України та не узгоджувались з іншими Законами України, тодішній Президент України так і не підписав проголосовану ВРУ редакцію змін, у зв’язку з чим вони не набули юридичної сили. Пересвідчитись в цьому можна, відкривши Кодекс України про адміністративні правопорушення, де статті з таким змістом знайти не вдасться.