goup

Новини права

ЗМІНИ В ПРАВИЛАХ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИХ

20 травня 2022 року прийнято Постанову Кабінет міністрів України № 615, якою внесені зміни до порядку перетину державного кордону громадянами України.

Визначено 3 категорії військовозобов’язаних осіб, які під час воєнного стану та мобілізації можуть законно перетинати український кордон: 1) спортсмени (члени національних збірних команд, їх тренери та інший допоміжний персонал; 2) працівники залізниці; 3) водії автомобільних перевезень (також тут можна відокремити водіїв, що здійснюють перевезення гуманітарної допомоги, а також для потреб ЗСУ, ТРО тощо).

Рішення про дозвіл на перетин кордону водія для забезпечення гуманітарної допомоги, медичних вантажів, інших важливих потреб приймається Мінінфраструктури або або обласними, Київською міською військовими адміністраціями. Максимальний строк перебування за кордоном у такому випадку – 45 днів.

Що стосується інших категорій водіїв, то відповідні норми стосуються також не всіх без винятку, а лише певних категорій, які мають відповідати передбаченим Постановою вимогам.

По-перше, перевізник (водій як найманий працівник або самозайнята особа) повинен обов’язково мати ліцензію на господарську діяльність з міжнародних перевезень вантажів. Відомості про таких водіїв подає ліцензіат через електронну систему Шлях.

По-друге, повна маса транспортного засобу, на якому здійснюються перевезення має бути не менше 3500 кг.

Максимальний строк перебування за кордоном у такому випадку – 30 днів.

Нагадаємо, що на період воєнного стану діють дещо спрощені умови отримання автотранспортних ліцензій.

Компанія Юстікон готова швидко та зручно допомогти вам в оформленні ліцензії на міжнародні автоперевезення. Для більш детальної інформації звертайтеся за телефоном 093 1000 176 або через інші канали зв’язку.