goup

Новини права

Декларація здійснення господарської діяльності як тимчасовий замінник будівельної ліцензії

Під час воєнного стану в Україні повноцінне функціонування державних органів, зокрема щодо надання адміністративних послуг та здійснення відомчого контролю (проведення перевірок) стає ускладненим або навіть неможливим.

Згідно постанови Кабінету міністрів України № 314 від 18 березня 2022 року «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану», певні види господарської діяльності, що за звичайних умов підлягають оформленню ліцензії або дозволу, на період воєнного стану виконуються на підставі декларації. Серед таких видів є й будівельна діяльність.

Взагалі ліцензування будівельної діяльності вже більше двох років має під собою певні колізії. Пов’язано це з подіями, що мали місце в березні 2020 року, а саме прийняттям ряду постанов Кабінету міністрів України, що ліквідували Державну архітектурно-будівельну комісію (ДАБІ), а також скасували ліцензійні умови. За загальною концепцією, ліцензування будівельної діяльності мало бути замінено на сертифікацію відповідального виконавця робіт (виконроба). Проте всі пам’ятають, що паралельно з цими подіями в Україну прийшла пандемія коронавірусу, яка ще до війни істотно завадила цьому та багатьом іншим процесам. Станом на сьогодні, процес сертифікації виконробів повноцінного не запущено. У зв’язку з цією ситуацією, до повної ліквідації ДАБІ кілька разів мала місце інформація, що ліцензування відновиться хоча б на деякий час, але це залишилось на рівні чуток. Проте навіть після створення Державної інспекції з архітектури і містобудування (ДІАМ), яка мала на себе взяти повноваження органу ліцензування будівельної діяльності, процес отримання ліцензії так і не було запущено, ліцензійні умови не були прийняті, ліцензійна комісія не була сформована. Виходячи з нинішньої ситуації, відновиться ліцензування явно не скоро.

Таким чином, всі, хто не отримав будівельну ліцензію до березня 2020 року, все ще не може її отримати з об’єктивних причин. Проте цю ліцензію часто вимагають для участі в тендерах, під час укладення контрактів тощо.

Найцікавішим є те, що все ще діяльність у сфері створення об’єктів архітектури міститься в ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» - види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. До того ж, юридичну відповідальність за безліцензійну діяльність також ніхто не скасовував.

Сьогодні найкращим способом для легалізації будівельної діяльності є подання декларації про здійснення господарської діяльності під час воєнного стану. Факт реєстрації такої декларації уповноваженим органом вже є вагомим аргументом для знаття можливих питань від контролюючих органів щодо наявності чи відсутності ліцензії або під час участі в тендері, укладення контракту тощо.

Юридична компанія «Юстікон» готова допомогти у вирішенні цього питання. Для більш детальної інформації звертайтеся за телефоном 093 1000 176 або через інші канали зв’язку.