goup

Публікації

Проблеми з боргами? Ви в боргу?

Затиснутий в боргах1. Якщо мені прийшов лист-повідомлення про заборгованість, що мені робити?
Чому я отримав такий лист? Я можу проігнорувати його? Що повинен сплатити? Я можу частинами сплатити? Якщо так, то як і з ким домовитися? Можуть у мене бути причини або підстави, по яких я можу не платити борг? Як і в чому допоможе мені юрист?
Якщо Вам прийшов лист з вимогою погасити заборгованість, то, можливо, Ви отримали його тому, що у Вас є борг, а можливо, лист отриманий помилково. Не ігноруйте лист. Така дія може привести або до втрат, або до неблагополучних для Вас наслідків. Зв'яжіться з посилачем і з'ясуйте причини відправки цього листа Вам.

У разі дійсної наявності боргу за Вами, Ви можете погасити його частинами, домовившись про це з кредитором. Звичайно, можуть бути різні обґрунтовані причини і підстави для несплати боргу, але у такому разі слід звернутися до свого юриста. Юрист може переговорити з кредитором в якості посередника, також вивчивши документи, виробити правову позицію відносно боргу, підготувати необхідні документи до кредитора, до суду або будь-якої іншої організації.


2. Що якщо проти мене порушена справа за борг?

Як я про це можу дізнатися? Я можу проігнорувати повідомлення? Я можу зараз терміново сплатити борг? Після цього справа проти мене буде закрита? Якщо я не піду до суду? Якщо я знаю, що у мене немає боргу, що мені робити? Як можуть довести? Я можу зустрічно порушити справу проти іншої сторони? Як допоможе мені юрист?

Якщо проти Вас порушена справа за борги, Ви дізнаєтеся про це, отримавши поштою повістку з суду і копію постанови про відкриття провадження у справі про заборгованість. Таке повідомлення не слід ігнорувати. Взявши участь в судовому засіданні, Ви дістаєте можливість привести аргументи у свій захист і уникнути додаткових боргів (оплата штрафних санкцій і так далі). Пам'ятайте, навіть якщо терміново до судового засідання погасити усю заборгованість, та справа без Вашого звернення не буде закрита.

Якщо Ви не визнаєте боргу, Ви маєте право подати зустрічний позов або відгук на позовну заяву. Позов, відгук і інші процесуальні документи можуть бути юридично правильно складені Вашим юристом. Він може як прийняти участь в судовому засіданні, так і подати заяву на закриття справи без Вашої присутності.


3. Я можу попросити, щоб судове слухання відклали?

Як це зробити? Я за це повинен сплатити штраф? Як допоможе мені юрист?

Ви можете попросити суд, щоб судове слухання відклали, проте не в усіх випадках суд його відкладе. Для підвищення шансів на перенесення слухання потрібні наявність підстав і юридично правильно оформлене звернення про перенесення розгляду справи.


4. Що відбувається на судовому слуханні?

Хто відповідає перед судом? Я повинен спілкуватися з іншою стороною? Я повинен подавати письмові свідчення? Як допоможе мені юрист?

На судовому слуханні суд обов'язково роз'яснює сторонам права, запитує, чи підтримує позивач позов, чи визнає цей позов відповідач, з яких причин відповідач не визнає. Також суд розглядає усі аргументи і докази сторін і заслуховує свідків і, оцінивши аргументацію, приймає рішення. За допомогою юриста Ви зможете правильно відповідати перед судом, скласти письмові пояснення або заперечення. Таким чином у Вас не буде необхідності спілкуватися з іншою стороною, а шанси на успішне вирішення спору значно підвищаться. 


5. Що якщо я програю справу?

Я повинен сплатити за судовий процес? За що, куди і скільки? Як допоможе мені юрист?

Якщо Ви програєте справу, Ви повинні будете погасити заборгованість, штрафні санкції, судові витрати. Суму для оплати визначає суд у своєму рішенні.


6. Що станеться, якщо я не сплачу заборгованість, присуджену мені судом?

Як це вплине на мою роботу, можливість узяти кредит у банку, виїзд закордон і інше? Які будуть у мене проблеми? Якщо я погашу увесь борг, таких проблем не буде? Як допоможе мені юрист?

Якщо Ви не сплатите заборгованість, присуджену судом, то державна виконавча служба накладе на Ваше майно арешт або заборонить Вам виїзд закордон. Окрім цього, якщо заборгованість за платежами перед комерційним банком, банк може внести Ваші дані в список неплатників, що істотно утруднить або зовсім унеможливить отримання кредитів в інших банках в майбутньому.

У таких випадках вже після погашення усього боргу арешт з майна знімається, також як і дозволяється виїзд закордон тільки після подання у виконавчу службу і до суду заяви для отримання таких дозволів.