goup

Публікації

Неоподатковувані мінімуми проти корупції

Корупція

Міжнародною організацією Transparency International (ТІ) були опубліковані результати дослідження під назвою "Індекс сприйняття корупції" (ІСК) 2010 року, за результатами якого Україна займає 134 місце серед 178 вивчених ТІ країн. Дивно, що в порівнянні з торішнім звітом цієї організації Україна піднялася в рейтингу на 12 позицій, таким чином, порівнявшись з Гондурасом і Нігерією.

 

Що ж є причиною таких прикрих показників країни, яка з усіх сил прагне до Європи? У цій ситуації варто звернутися до законодавства. Яку відповідальність понесе чиновник, якого викрили в корупційних діях?

 

Згідно статті 7 закону України «Про боротьбу з корупцією» особа, уповноважена на виконання державних функцій, яка вчинила корупційні дії, передбачені ст. 1 цього закону, серед яких отримання матеріальних благ, цінностей, послуг, кредитів, в обмін на використання даних йому повноважень, за умови, що такі дії не містять в собі складу злочину, несе адміністративну відповідальність за допомогою виплати штрафу від 25 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як відомо, неоподатковуваний мінімум становить 17 грн, відповідно штраф вийде в діапазоні 425-1700 грн. Безперечно, чиновник, що отримав «відкат» в сумі, скажімо, 20 тис. у.о. не переживатиме стосовно загрози виплати згаданого вище штрафу.

Також згідно частини другої ст. 9 «анти» корупційного Закону України у разі не надання державним службовцям інформації про відкриття валютного рахунку в іноземному банку тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу рівного сумі 15-25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Складно уявити, що в іноземний банк представник державної структури на зберігання відправив би 100 доларів і, понісши втрату у розмірі 205 грн в якості штрафу за приховання валютного рахунку, одумався, покаявся і надалі скрупульозно звітував перед податковою міліцією.

Підняття штрафів значно ситуацію корумпованості країни теж не поліпшить - для досягнення видимого результату потрібна ефективна робота усієї структури в цілому. Антикорупційний комітет, Генеральний прокурор України і уповноважені ним прокурори повинні вживати заходи у боротьбі з корупцією в державі. Зайвими не стануть антикорупційні рейди, «лов на живець» - досить дієвий метод для цього заходу.