goup

Новини права

Набув чинності закон "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень"

Реєстрація права власності на житловий будинок

09.05.2014 року набув чинності Закон України від 15.04.2014 р. N 1212-VII «Про внесення змін до статті 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" щодо особливостей державної реєстрації прав власності на об'єкти нерухомого майна, закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року».
Відтепер для того, щоб зареєструвати право власності на житлові будинки, що розташовані на територіях сільських рад та збудовані до 5 серпня 1992 року, проведення технічної інвентаризації не є обов’язковим.

Документом, що замінює технічний паспорт у разі його відсутності, є виписка з погосподарської книги, яка видається сільською радою або відповідною архівною установою, що в свою чергу зменшує фінансове навантаження на осіб, які мають намір здійснити реєстрацію своїх речових прав.

Державна реєстрація права власності на такі житлові будинки, для осіб, за якими закріплені особові рахунки в господарських книгах відповідних сільських рад, здійснюється на підставі поданої заяви та виписки із зазначених книг, також інших документів, визначених у «Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень».