goup

Думка експерта

Як отримати посвідку на проживання в Україні для неповнолітнього сина і літніх батьків пенсіонерів?

Посвідка на проживання в Україні для пенсіонерів

Не так давно нам на пошту прийшло таке повідомлення з проханням про консультацію і допомогу. Чоловік і дружина - громадяни Латвії переведені на роботу в український офіс великої міжнародної компанії на 5 років. Після отримання на своє ім'я посвідок на тимчасове проживання вони зіткнулися з проблемою, як їх синові 13 років жити разом з ними, а в подальшому вони хочуть забрати літніх батьків.

Думаємо, багато іноземців, які приїхали по роботі в Україну, стикаються з перевозом своїх дітей і літніх батьків до себе.

Насправді, 13-річний син може перебувати в Україні без будь-яких документів, оформлених в Україні. Згідно з п. 4 ст. 16 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» особи, які не досягли 18 років, звільняються від реєстрації на території України.

Хоча при бажанні до досягнення дитиною 16 років можна вписати дані дитини до посвідки одного з батьків. Також з 16 років до досягнення повноліття можна оформити дитині окрему посвідку на проживання, прописку. Що стосується літніх батьків, то їм теж можна оформити кожному окремий документ на тимчасове проживання в Україні.

Дитині і батькам посвідка на проживання оформлюється на підставі возз'єднання сім'ї, тобто їх в'їзду до членів сім'ї, які живуть в Україні з тимчасовою посвідкою. До членів сім'ї наше законодавство відносить чоловіка (дружину), неповнолітніх дітей, непрацездатних батьків.

Якщо Ви перебуваєте в схожій ситуації і хочете привезти дітей, літніх батьків в Україну, Юридична компанія «Юстікон» допоможе Вам розібратися в процедурі отримання посвідки на проживання в Україні і отримати такий документ на кожного члена сім'ї з мінімальною Вашою участю. Будемо раді співпраці!