goup

Думка експерта

Бізнес в Україні: відкриття нової точки торгівлі алкоголем

Бар - легальний власний бізнес

Під час започаткування нового бізнесу кожен підприємець стикається з проблемою збору великого пакету документів, проходження складних і часто необґрунтованих, бюрократичних процедур, спілкуванням з некомпетентними та не ввічливими працівниками.

Як же відкрити власний бізнес легально  при цьому зекономивши час і сили?

У 2018 році Україна посідає досить низькі місця у рейтингах економічної свободи бізнесу, що спонукає до складної та корумпованої процедури відкриття нової справи.

Для відкриття маленького бізнесу, на приклад, кав’ярні , в Україні необхідно зібрати 53 документи,  і це за умови самостійного оформлення оренди приміщення та касового апарата.

Значна частина підприємців уникає загальної процедури реєстрації, шукає спрощені шляхи досягнення мети, що в свою чергу є чинником розвитку корупційних схем та «грає» проти самої держави.

Держава просто стоїть на місці у сфері розвитку економічної свободи для бізнесу. Зупинившись на командному стилі ведення підприємницької діяльності, що був установлений ще в СРСР, держава, як головний «керівник» і спрямовувач діяльності, бере на себе дуже великі зобов’язання, при цьому не виконуючи потреб сучасної світової економіки.

Що ж насправді гальмує початок підприємницької діяльності?

"Податкова — це наше все" – зазначає співвласник київського кондитерського кафе ART Éclair Євген Єлізар'єв. І з цим не можна не погодитись.

Оформлення документів у податковій може розтягнутись на довгі 4-5 місяців, а то й взагалі цілий рік, що значно знижує запал та перешкоджає початку ведення діяльності. А вся справа в тому, що податкова - орган застарілий,  і вимагає заповнення безлічі форм та заяв, подання взагалі не потрібних звітів та папірців. Все це доповнюється не компетентністю працівників податкової, які самі не до кінця розуміють власні повноваження.

Таку ситуацію можна розглянути на прикладі отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем. Для отримання такої ліцензії необхідно зареєструвати підприємство, стати на облік у податковій ( тут знову виникає проблема куди і як подавати 20 – ОПП), після цього необхідно забронювати фіскальний номер для касового апарату і протягом трьох днів донести в податкову бланк з обслуговуючого центру, якщо ви не вкладаєтесь в термін 3х днів, то вся процедура починається по-новому.

Інша проблема полягає в неузгодженості законів України і внутрішніх положень державних органів та різних департаментів. Це проявляється в тому, що у законі прописано , що певний орган має видати документ , а сам орган не розуміє видає він цю довідку чи ні.

Тобто самі співробітники повинні зрозуміти, які послуги вони надають.

Отже, відкриття бізнесу в Україні є досить проблемним і головні проблеми з якими мають боротись держустанови на сьогодні – це:

  1. Зменшення непотрібного масиву документів.
  2. Врегулювання процедур отримання документів.
  3. Розроблення правил ведення бізнесу більш комфортабельними для підприємців.
  4. Перегляд та скасування непотрібних та застарілих нормативно-правових актів.

Людині, яка хоче вести бізнес, краще віддати цю роботу професіоналам, щоб не втрачати час і запал.

Виникають питання? Звертайтесь! 093 186 27 83.