RU r r
»

НОВІ ПРАВИЛА В'ЇЗДУ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ

НОВІ ПРАВИЛА В'ЇЗДУ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ
1 червня 2011 року Кабінет Міністрів України Постановою № 567 затвердив нові Правила оформлення віз для в'їзду до України і транзитного проїзду через її територію (далі нові Правила), при цьому відмінивши Порядок оформлення візових документів для в'їзду до України, який був затверджений Постановою від 20 лютого 1999 р. N 227 (далі попередні Правила).

Новими правилами передбачається введення істотних змін в процедурі оформлення іноземцям і особам без громадянства віз для в'їзду до України і транзитного проїзду через її територію. Передусім, розширений перелік уповноважених органів, що мають право оформляти, видавати, подовжувати термін дії візи або відміняти її (п.3 нових Правил).

Отже, з моменту набуття чинності Постанови № 567, вищеперелічені повноваження матимуть не лише дипломатичні представництва, консульські установи України і департамент консульської служби МЗС, але і представництва МЗС на території України. Відповідно, зміниться і місце можливого оформлення візи.

Згідно з новими Правилами особі, що не встигла завчасно підготуватися до поїздки і звернутися в звичайному порядку до зарубіжних дипломатичних установ України, віза може бути оформлена в пункті пропуску через державний кордон.

Проте це право надається лише певному переліку осіб у зв'язку з:

• важливістю причин для в'їзду
  • приналежністю до громадянства певної держави і туристичним характером поїздки

Основні і найбільш важливі зміни стосуються встановлення нових типів віз. Уряд прийняв рішення скоротити чисельність типів віз з 16 до 3-х. На відміну від типів віз, які передбачені в попередніх Правилах 1999 р., де основою класифікації є особа візитера і мета в'їзду, нові Правила 2011 встановлюють залежність типу візи від строків перебування і також мети.

Отже, виділяють наступні 3 типи віз:

1. Транзитна віза (оформляється у разі транзитного проїзду в третю державу, а також здійснення транзитного перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом, як разова, двох і багатократна на строк не більше одного року з можливістю безперервного перебування на території України під час кожного транзиту до п'яти діб).
  2. Короткострокова віза (видається з метою в'їзду до України, якщо строк перебування не перевищує 90 днів впродовж 180 днів з дати першого в'їзду; може бути разова, двох і багатократна на строк до 5 років).
  3. Довгострокова (оформляється як разова на 45 днів з метою в'їзду до України для подальшого отримання документів, що надають право на проживання в Україні більше 3 місяців підряд).

Окрім визначень типів віз в нових Правилах передбачені підстави, а також перелік документів, необхідних для оформлення кожного типу візи, сума консульського збору.

Новизна Правил проявляється і в тому, що у разі відмови в наданні візи на уповноважену особу покладається обов'язок повідомити підстави такого рішення; у свою чергу в іноземця з'являється право оскаржити відмову.

Варто зазначити, що Постанова Кабінету Міністрів України № 567, що затверджує правила оформлення віз для в'їзду до України і транзитного проїзду через її територію набуває чинності через три місяці з дня публікації, а отже до вересня 2011 року діятиме порядок, передбачений Правилами 1999 року.

Безперечно реалізація норм цього акту сприятиме спрощенню процедури оформлення віз, підвищенню ефективності протидії незаконній міграції, а також приведенню законодавчої бази у візовій сфері у відповідність з вимогами і стандартами Європейського Союзу і світової практики.